fredag 31 juli 2009

Hur påverkar Internet politiken

DN har idag en intressant artikel om hur Internet kommer att påverka våra liv. Tidigare i veckan spelade jag in ett radioprogram med bloggaren m.m. Christian Rudolf där vi samtalade om hur Internet påverkar politiken. Därför var det roligt att läsa att DN:s artikel som berör flera av de frågor som vi tar upp i programmet. Vad innebär de sociala medierna för dagens och morgondagens politiker.

DN

Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder. Spelaren spelar det senaste avsnittet. Äldre avsnitt av programmet finner du på sidan http://dinledamot.wordpress.com











__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

Då är det lika bra att ta en öl

Ibland trampar även den normalt sett så skicklige Barack Obama snett. Häromdagen begick han misstaget att generalisera och dra förhastade slutsatser. Han tog känslomässigt ställning för en vän som gripits av polisen. Det hedrar dock Barack Obama att han insåg sitt misstag och det olämpliga med att presidenten gör sig skyldig till ett rasistiskt grundat stereotypiskt tänkande. I en snygg gest för att gjuta olja på vågorna bjöd han in polisen och den gripne till Vita huset på en öl. Det verkar som om det hela fungerade rätt väl.

På frågan om Obamas bidrag till samtalet svarade polisen Crowley: - Han stod för ölen. Här tror jag dock att polismannen hade fel. Det var troligen de amerikanska skattebetalarna som tog notan.

Aftonbladet SvD DN DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

torsdag 30 juli 2009

Christian Rudolf om politikens förutsättningar på nätet


I veckans avsnitt av “Den politiska talradion – dinledamot.se” samtalar vi med Christian Rudolf om politik och Internet. På vilket sätt förändrar utvecklingen av nätet förutsättningarna för dagens politiker? Du kan läsa mer om Christian och hans arbete på bloggen disruptive.nu

Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder. Vill du ladda ner programmet så gör du det på sidan http://dinledamot.libsyn.com












__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

fredag 24 juli 2009

Insatsen ändrar karaktär

I takt med att hotnivån höjs så ändrar den svenska insatsen i Afghanistan karaktär. Igår var det svenska förbandet inblandat i en eldstrid. Ofta när man talar om svenska internationella insatser så lyfter man fram hur bra det är att de svenska soldaterna även har annan yrkeserfarenhet. Givetvis är detta en tillgång när det gäller att t.ex. bygga förläggningar. Men när förbandet hamnar i eldstrid då är det bra om kulspruteskytten inte bara är en bra rörmokare utan om han framförallt är en bra kulspruteskytt. Det är viktigt att de svenska förbanden vi skickar iväg är utbildade och utrustade så att de kan lösa sina uppgifter även när läget blir mer militärt krävande.

Tidigare i veckan spelade vi in ett radioprogram där vi samtalade om den svenska insatsen i Afghanistan. Utgångspunkten var signalerna om de ökade hoten inom den del av Afghanistan där det svenska förbandet verkar. Du kan lyssna på programmet direkt via Internet om du besöker sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/07/20/den-politiska-talradion-om-afghanistan/

SvD DN Expressen

torsdag 23 juli 2009

Därför är Sverige i Afghanistan

På Aftonbladets ledarsida för Eva Franchell ett problematiserande resonemang runt det svenska militära engagemanget i Afghanistan. Jag tycker att det ligger mycket i hennes resonemang och hon lämnar delvis till läsarna att dra sina egna slutsatser. Enligt min uppfattning så lider argumentationen för den svenska insatsen i Afghanistan av problem som motsvarande rörande vår säkerhetspolitik. De underliggande motiven redovisas inte och istället byggs det upp en alternativ sanning med politiskt korrekta argument. Jag tycker att det är hög tid för Sveriges ledande försvars- och säkerhetspolitiker att börja opinionsbilda för den politik man i praktiken fört sedan ett stort antal år. Sveriges säkerhet åstadkoms idag genom att vi ingår i ett större internationellt samarbete. Som en del i det samarbetet visar Sverige sin solidaritet genom att göra insatser liknande den i Afghanistan. På hemmaplan blir dock den svenska säkerhetspolitiken helt obegriplig. I bred politisk enighet så ställer Sverige ut säkerhetsgarantier till sina grannländer. Detta görs utan att tillförsäkra sig motsvarande garantier. På grund av interna låsningar inom Socialdemokraterna och Centerpartiet så hamnar den svenska säkerhetspolitiken mellan stolarna. Det är nu i tider av relativ avspänning som det är lämpligast att korrigera säkerhetspolitiken. Att invänta ett läge där spänningen har ökat innebär ökade risker för såväl Europas som Sveriges säkerhet. Det är hög tid att Sveriges försvars- och säkerhetspolitiker kommer upp ur sina gömslen och börjar opinionsbilda för den faktiska försvars- och säkerhetspolitiken och säger adjö till den förljugna självbilden.

Vi ägnar hela veckans avsnitt av “Den politiska talradion - dinledamot.se” åt den svenska insatsen i Afghanistan. Inriktningen är till skillnad från det här blogginlägget dock mer inriktad mot hotnivån och utrustningen. Programmet återfinner du om du följer denna länk dinledamot.wordpress.com.

Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

måndag 20 juli 2009

Podradion om Afghanistan

Veckans avsnitt av “Den politiska talradion – dinledamot.se” ägnas helt åt konflikten i Afghanistan. Vi samtalar bland annat om den aktuella frågan runt förbandens utrustning. Jag redovisar också mina intryck från ett besök i Storbritannien förra veckan.

Du kan lyssna på programmet genom att starta spelaren uppe till höger eller genom att besöka radions hemsida http://dinledamot.wordpress.com

söndag 19 juli 2009

Ett annat valsystem

Idag har det varit en intensiv dag på bloggen. Det som skapat intresset var mina kommentarer om den senaste opinionsundersökningen. I ett par korta meningar skrev jag om vårt valsystems svagheter. Några av besökarna på bloggen har valt att tolka det som om jag tycker att man ska ställa mindre krav på riksdagsledamöterna att vinna väljarnas förtroende. Saken är nog snarare den att jag förespråkar ett större inslag av personval samt en ökad tydlighet vem det är som representerar vem i riksdagen. Dagens valsystem även om man ändrar gränserna för personvalet leder till otydliga och osjälvständiga riksdagsledamöter. Ett av skälen till detta är att väljarna i första hand röstar på partier och inte personer. Om vi övergick till ett valsystem med majoritetsval i enmandatsvalkretsar så skulle detta ändras. Då blev partierna tvungna att välja kandidater som kunde vinna väljarnas förtroende. Det i sin tur skulle ändra balansen i förhållandet parti/vald ledamot. Majoritetsvalsystemet skulle också innebära att regeringsalternativen skulle välja att samlas runt en kandidat per valkrets, möjligen skulle man hålla någon form av förval/primärval för att fastställa vem som skulle representera ”partiet/partierna” i det riktiga valet. Dick Erixon har återkommande argumenterat för ett dylikt valsystem. Han har på sin blogg dessutom redovisat en valkretsindelning. Den bygger på att antalet ledamöter i riksdagen dessutom reduceras från dagens 349 till 249, även i den frågan håller jag med Dick Erixon. Jag har skrivit om valsystemet flera gånger tidigare här på bloggen, här är en länk till de inläggen.

Dick Erixons valkretsindelning

Valsystemets svagheter

Att mäta väljaropinionen mitt i semestertider är säkert en utmaning. Idag publicerar Aftonbladet en undersökning genomförd av United Minds i samarbete med Cint. Mig veterligt har denna konstellation inte redovisat undersökningar under särskilt lång tid och det finns anledning att titta lite närmare på deras mätmetoder. Undersökningarnas fråga är “Hur skulle du rösta om det var val idag?” och är gjord online. Antalet deltagare är runt 2000 vilket är likvärdigt med Sifo och Synovates mätningar. De svarande utgör ett riksrepresentativt urval och resultaten är viktade utifrån hur deltagarna sagt att de röstade i valet 2006. Sammanfattningsvis verkar det som om United Minds och Cint borde ha i stort sett likvärdiga möjligheter som de mer etablerade instituten att mäta av väljaropinionen.

Vad säger då de senaste resultaten?
Till skillnad från de andra instituten redovisar United Minds/Cint ett ganska stort avstånd mellan blocken. Från att vägt ganska jämt fram till maj har United Minds/Cint visat på större differens mellan blocken. I majmätningen uppmätte man avståndet till 7,3 procentenheter och i sin junimätning är resultatet 6,3 procentenheter. Det som fått mest uppmärksamhet i media är resultaten för Sverigedemokraterna och Piratpartiet, i julimätningen får 4,1 respektive 4,2 procent. Det bör observeras att detta innebär en minskning för sd med 0,6 procentenheter från junimätning emedan pp ökat med 0,3 procentenheter till 4,2 procent. Att fyra partier (c, kd, sd och pp) balanserar på fyraprocentgränsen så talar för att valet 2010 mycket väl kan komma att avgöras av några få röster.

Personligen är jag ingen helhjärtad anhängare till det svenska valsystemet. Idag när riksdagen så tydligt är uppdelad i två block är systemet med en stor mängd partier något egendomlig. Valet 2010 borde handla om valet mellan de två regeringsalternativen. Istället riskerar valet att bli en vild budgivning mellan partier med behov av att profilera sig. Det kan tyckas att ett sådant system erbjuder en större valfrihet men verkligheten är väl snarast att det som sägs i valrörelsen riskerar att vara helt överspelat när regeringen har formats. Bildandet av Alliansen rådde till stora delar bot på problemet vid valet 2006 jag hoppas att vi lyckas lika bra med att hålla ihop laget även inför valet 2010.

Aftonbladet _DN SvD
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

torsdag 9 juli 2009

Almedalen en tillbakablick

Med några dagars perspektiv så tittar jag och Jacob tillbaka på den gångna Politikerveckan i Visby. Det blir kommentarer om bland annat de seminarier i vilka jag satt i panelen. Vi passar också på att diskutera Göran Hägglunds tal om "vanligt folk" och Fredrik Reinfeldts om Sverige från Westfaliska freden framåt.

Du kan lyssna på programmet genom att klicka på playknappen på spelaren uppe till höger på den här sidan, eller genom att besöka sidan http://dinledamot.wordpress.com

tisdag 7 juli 2009

Ambassadör Joachim Rücker om det tyska valet


Under Politikerveckan i Almedalen passade två av våra utländska ambassadörer på att ordna egna seminarier. Den tyske ambassadören Joachim Rücker talde om det stundande tyska valet och den brittiske ambassadören Andrew Mitchell redovisade de brittiska förväntningarna på det svenska EU-ordförandeskapet. Det var två uppskattade aktiviteter och jag hoppas att fler av de stockholmsbaserade ambassadörerna tar efter nästa år.

Jag och Jacob var på plats med ”Den politiska talradion – dinledamot.se” och spelade in Joachim Rücker. Du finner programmet på sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/07/06/ambassador-joachim-rucker-om-det-tyska-valet/