söndag 30 augusti 2009

Moderaternas partistämma 2009

Jag har under de senaste fyra dagarna deltagit i Moderaternas arbetsstämma. Det var min andra partistämma och jag är inte riktigt övertygad om att stämmor är en optimal form för politisk beslutsfattning. I många fall verkar den här typen av tillställningar “kidnappas” av individer som är intresserade av att synas eller har ett överdrivet intresse för ordvrängeri. Men i några fall bjöds på en riktigt bra debatt. Stämman bjöd dessutom på ett antal riktigt bra tal. Tack vare SvT 24 är talen tillgängliga här på nätet.


Fredrik Reinfeldts öppningstal



Per Schlingmann inför valet 2010



Anders Borg om den ekonomiska politiken

lördag 29 augusti 2009

Finanspolitiken regerar

Nu talar Anders Borg på partistämman. Det är ett bra folkbildande tal. Jag rekommenderar alla politiskt intresserade att lyssna på talet. Talet kommer troligen finnas tillgängligt på SvT 24 under dagen.

En lustighet var att publiken applåderade åt att staten tjänat pengar på att man gick med på nyemissionen i Nordea samt SEK:s övertagande av Swedbankaktierna man tagit i pant. Hade man applåderat ännu mer om staten tecknat en större del i nyemissionen? Anna Lilliehök, kollega i finansutskottet, påtalade för mig att hon och jag var de enda i plenisalen som inte applåderade.

fredag 28 augusti 2009

Reinfeldt kopierar Norrtälje


I gårdgens linjetal drog Fredrik Reinfeldt upp huvuddragen för Moderaternas fortsatta utveckling. Jag är mycket nöjd med inriktningen och det känns väldigt stimulerande att få vara en kugge i maskineriet. I mycket tycker jag att Reinfeldts plan påminner mycket om det arbete vi bedriver sedan fyra år i Norrtälje. Under Kjell Janssons fyra år som kommunalråd så har vi blivit partiet som tar ansvar för helheten och som arbetar för Norrtälje. Ett ansvarsfullt arbete med ekonomin har medfört att Norrtälje står starkt nu när finanskris och lågkonjunktur sveper in över kommunen. Nästa steg för Moderaterna i Norrtälje är att förbättra kvalitén inom de offentligt finansierade välfärdstjänsterna, att ge ytterligare valuta för skattepengarna. Vid valet nästa år tänker vi befästa vår ställning som det "kommunbärande" partiet. Vårt mål är att bli största parti. Partistyrelsen har en mer modest målsättning, måhända kan de kopiera Moderaterna i Norrtälje till valet 2014.

torsdag 27 augusti 2009

"Erlanderskt nu med Internet"



Idag startar Moderaternas partistämma. Min riksdagskollega Karl Sigfrid bidrar till inramningen genom en artikel i Svenska Dagbladet om Internet. Från statsministerns kansli kommer signaler om att en av statsministerns förebilder är Tage Erlander. Inför den moderata kommunala rikskonferensen tidigare i år skrev jag och Karl Sigfrid en gemensam debattartikel där vi tog upp diskussionen om att vi skulle bli ett statsbärande parti och vilka krav det ställer. Den artikeln äger fortsatt giltighet. Jag ser fram emot att höra partiordförandens tal på stämman. Hur kan det komma att låta? ”Vi ska bli ett statsbärande parti som Socialdemokraterna på Erlanders tid men anpassat till dagens värld och förutsättningar. Erlanderskt fast med Internet.” I eftermiddag vet vi svaret.

Intill dess kan du lyssna på tre avsnitt av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” där vi diskuterar utvecklingen av politiken framförallt mot bakgrund av utvecklingen av informationssamhället.

I det första avsnittet samtalar vi med Nicklas Lundblad om Internets betydelse för politiken. Niklas är precis på väg att lämna ett jobb European Policy Manager på Google för att tillträda som vice VD för Stockholms Handelskammare.

Du startar programmet genom att klicka på den här länken. Programmet startar automatiskt efter cirka 30 sekunder. Det går också att lyssna på programmen via hemsidan för ”Den politiska talradion – dinledamot.se”.


I det andra avsnitt samtalar vi med Karl Sigfrid. Karl har nyligen startat Facebook-gruppen e-moderaterna. Vad har du för planer med den gruppen Karl? Hur ska Moderaterna gå tillväga för att ta tillbaka initiativet i IT-frågorna?

Du startar programmet genom att klicka på den här länken. Programmet startar automatiskt efter cirka 30 sekunder.

I det tredje avsnittet utvecklar MUF Stockholms ledarduo Tina Ghasemi och Jessica Rosencrantz ungdomarnas krav på utvecklingen av Moderaterna. Det programmet startar du genom att klicka på den här länken.

DN
__________________________________________
Just nu pågår en omröstning om Svenska Podradiopriset. ”Den politiska talradion – dinledamot.se deltar i tre klasser. I kategorin Bästa Nyheter, Ekonomi och Samhälle tävlar vi mot två program från Sverige Radio. Du är hjärtligt välkommen att lägga en röst på oss. Du finner tävlingen på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

onsdag 26 augusti 2009

Unga människor är också individer




Jag brukar oftast vara motståndare till långtgående generaliseringar. Det är olyckligt om vi genom att kategorisera oss tappar bort att vi alla är människor och individer. Därför är jag emot olika typer av kvoteringar som leder till att individen tvingas in i en roll (man, kvinna, invandrare, stockholmare etc. Det är därför inte utan munterhet jag konstaterat att jag är aktiv i två projekt inom Moderaterna i Norrtälje som till sin yttre natur är kategoriserande. I det ena strävar vi efter att rekrytera invandrare till förtroendeuppdrag i det andra ungdomar. Så här långt har arbetet gått bra och jag tror att vi inför valet kommer att ha tillfört den Moderata gruppen ny spännande kompetens och detta helt utan någon särbehandling eller kvotering. Men det är viktigt att projekten drivs på ett sätt så att vi inte skapar subgrupper inom partiet. Det är individer som vi väljer in och de ska integreras, jag är mycket hoppfull om resultatet.

Glöm inte att rösta i nätomröstningen om Svenska Podradiopriset http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

tisdag 25 augusti 2009

”All creatures great and small”

Ikväll har jag varit på “Huvudmannamöte” i Roslagens Sparbank. Man kan lite förenklat beskriva en huvudman som varande ägarrepresentanten i banken. Eftersom en sparbank inte har några egentliga ägare så är det vi huvudmän som representerar medborgarna. Det är väldigt intressant att kunna studera det svenska bankväsendet ”great and small”. Till vardags i riksdagens finansutskott så träffar vi riksbankschefen, representanter för de stora affärsbankerna och företrädare för tillsynsmyndigheterna. De är alltid spännande att med intrycken från de mötena få komma till Roslagens Sparbank. Den lilla banken lever i samma värld som de stora men ändock så är allt väldigt olika. Det var roligt att konstatera att Roslagens Sparbank trots utebliven utdelning på aktierna i Swedbank lyckades prestera ett positivt resultat för första halvåret. Särskilt glädjande var det att kreditförlusterna var mycket begränsade. I mitten av september åker finansutskottet till Lettland och Estland, då får vi nog möjlighet att studera banker med större problem.

söndag 23 augusti 2009

Socialdemokraterna kan sjunka ytterligare

Idag redovisar Sifo sin väljarundersökning för augusti. Det är ytterligare en mätning som visar att det väger relativt jämnt mellan blocken. Denna undersökning redovisar att det rödgröna blocket leder över Alliansen med 2,9 procentenheter. Jag tycker det är rätt egendomligt att det är så pass jämnt mellan regeringsalternativen när det samtidigt skiljer så mycket vid förtroendemätningar mellan regeringschefskandidaterna. Det är ju trots allt så att regeringsalternativ och regeringschef är starkt beroende händelser. Om de rödgröna vinner valet så blir Mona Sahlin statsminister. Förhoppningsvis kommer detta samband att bli klarare för de socialdemokratiska marginalväljarna när vi kommer närmare valdagen. En annan utmaning för Socialdemokraterna är Miljöpartiets relativa styrka i det rödgröna samarbetet. PJ Anders Linder berör den frågan på sin blogg. Hur stort inflytande från Miljöpartiet tål en socialdemokratisk väljare som arbetar inom industrin? Dessa frågor kommer till stor del att avgöra valet 2010. Vid valet 2006 vann Moderaterna många socialdemokratiska väljare som var trötta på Göran Persson. 2010 tror jag att vi kommer att vinna många socialdemokratiska väljare som längtar tillbaka till tiden då Göran Persson var partiordförande.

Glöm inte att rösta i nätomröstningen om Svenska Podradiopriset

Expressen SvD DN GP Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

lördag 22 augusti 2009

Svenska Podradiopriset

Knappt halvvägs in i omröstningen om Svenska Podradiopriset så har “Den politiska talradion - dinledamot.se” hamnat efter täten i de tre klasserna där programmet tävlar. Intresset för tävlingen är avsevärt högre än tidigare år och redan har nästan lika många röster avlagts som under hela förra årets omröstning. Men än är det för ge slaget förlorat. Du som vill rösta i tävlingen gör det på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

Ställningen 22 augusti 20.30

Bästa Nyheter, Ekonomi och Samhälle
Tredje plats 470 röster efter P3 Dokumentär

Bästa originalkanal
Sjätte plats 215 röster efter Macradion

Bästa svenska kanal
Åttonde plats 341 röster efter SR:s Mammas nya kille

Bra om Afghanistan

Huvuddelen av kommentarerna från statsministerns tal i Vaxholm tidigare idag har kretsat runt beskedet om ett fjärde jobbskatteavdrag. Jag tänkte vänta med att kommentera det intill hela budgeten presenteras. Istället vill jag ta upp en annan mycket positiv del av talet, budskapen om den svenska insatsen i Afghanistan. Det är mycket bra att statsministern själv uttalar ett så tydligt stöd för insatsen. Jag anser att det är något som ofta saknats i svensk politik. När landets riksdag och regering skickar iväg medborgare där de riskerar sina liv borde det enligt min uppfattning vara en självklarhet att man också lämnar ett helhjärtat stöd. Fredrik Reinfeldt har personligen varit på plats vid förbandet i Afghanistan och idag uttalade han också sitt stöd för såväl operationen som behovet av adekvat utrustning och utbildning. Likså klargjorde han gentemot våra allierade att Sverige inte avser svika sina vänner när läget kärvar. Bra talat!

SvD

Statsministern sommartal i Vaxholm

Förr i tiden så höll Gösta Bohman sitt sommartal i Grisslehamn. Oftast anlände han med sin egen båt från Sundskär. Fredrik väljer istället en vaxholmsbåt som avseglar Stockholm med ett antal moderater ombord. Jag kommer tillsammans med två av våra duktiga ungdomskandidater, Hamed Abbasi och Cecilia Nordström, att åka med från Stockholm. Radio Roslagen kommer att sända talet. Sändningen börjar 12.00 och talet börjar 13.00.

Fredrik Reinfeldt är en talare som inte behöver några skrivna tal, det känns tryggt. Annars kan det ju lätt bli som för ministern i den klassiska serien "Yes minister".

fredag 21 augusti 2009

Hatten av för Sofia Arkelsten

Idag var det roligt att vara moderat. Sofia Arkelsten skriver klokt om bolagsstyrelser och könsfördelning. Det blir lätt så att jämställdhetsfrågan utvecklas till en intressegruppsfråga. Dessutom får blir ibland så att vissa moderater irrar bort sig när de suttit tillsammans i monokulturer. En moderat jämställdhetspolitik kan inte bygga på att staten ska utöka sitt styrande av det privata näringslivet.

Läs Sofias artikel på Newsmill

Sofia har dessutom lovat att vara gäst i "Den politiska talradion - dinledamot.se" nästa vecka.

torsdag 20 augusti 2009

På möte med ”kommunalpampar”


Även inom politiken finns det ”vi och dom” förhållanden. Givetvis finns uppdelningen mellan de olika partierna och blocken där rivaliteten ofta kan likna den mellan olika fotbollslag. Men en annan uppdelning som ofta kommer i klar dager är den mellan den lokala och den nationella nivån. Igår hade jag förmånen att få samtala om detta med ett trettiotal av landets ledande moderata kommun-, landstings- och regionsråd. Det blev ett både uppriktigt och roligt samtal med många tankeväckande frågor och synpunkter. Jag passade också på att bjuda in samtliga till riksdagen för att fortsätta samtalet. Förhoppningsvis bidrog gårdagens samtal till en ökad förståelse för de olika nivåernas utmaningar.
__________________________________________
Just nu pågår en omröstning om Svenska Podradiopriset. ”Den politiska talradion – dinledamot.se deltar i tre klasser. Du är hjärtligt välkommen att lägga en röst på oss. Du finner tävlingen på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

måndag 17 augusti 2009

Ta tjuren vid hornen



Aftonbladets ledarsida efterlyser idag en politiker som kan ta tjuren vid hornen. Jag är nog villig att ta tjuren vid hornen dock inte för den politiken som Aftonbladet förespråkar. Jag kommer dock göra vad jag kan för att de extra statliga bidragen blir tillfälliga och generella. Persson- och Wärnerssonpengar ska inte eferföljas av Reinfeldt- och Björklundpengar. Likaså är det viktigt att vi orkar hålla fast vid arbetslinjen med skattekonsekvensen att det ska löna sig att arbeta.

Aftonbladet

söndag 16 augusti 2009

Detta tycker jag som aktieägare

Det ryktas nu att facket och en före detta VD är intresserade av att finna en delvis svensk ägare för Volvo (personbilstillverkaren). Visst låter ett svenskt ägaralternativ spännande. Men det är lät att dras med och bli sentimental när det gäller saker som biltillverkning. Först och främst måste lösningen vara industriellt sund. Jag kan tänka mig att såväl Ford som AB Volvo (lastbilstillverkaren) är måttligt förtjusta om Volvo blir kinesägt. Som aktieägare, en miljondel, i AB Volvo tycker jag att det finns all anledning för företaget att förutsättningslöst värdera det nu presenterade förslaget.

SvD SvD DN __________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

lördag 15 augusti 2009

Myter om värnplikten

Under ett antal år mellan 1995 och 2003 deltog jag i olika befattningar i försvarets framstidsstudier. En av frågeställningarna som regelbundet kom upp var personalförsörjningssystemet. Studierna var tydliga på att såväl det unika svenska enbefälssystemet som värnpliktssystemet passade dåligt ihop med de uppgifter man ville att försvaret skulle lösa. Jag tycker därför att det är glädjande att vi nu har fått ett nytt befälssystem. Likaså anser jag att de förändringar som nu görs av soldatförsörjningssystemet är bra. Det kommer som många påtalat att bli en utmaning att lösa rekryteringen och den uppgiften måste Försvarsmakten och staten ta på största allvar. Jag läser ofta med visst nöje ett par intervjuer som tidningen Framsyn gjorde med mig för sju år sedan. Det är alltid lärorikt att studera sina egna uttalande när det flutit en del vatten under broarna. Särskilt rekommenderar jag bilden med myterna om olika personalkategorier.
Framsyn

SvD Expressen
__________________________________________
Just nu pågår en omröstning om Svenska Podradiopriset. ”Den politiska talradion – dinledamot.se deltar i tre klasser. I kategorin Bästa Nyheter, Ekonomi och Samhälle tävlar vi mot två program från Sverige Radio. Du är hjärtligt välkommen att lägga en röst på oss. Du finner tävlingen på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

Nicklas Lundblad om Internets betydelse för politiken



Den här veckan bjuder ”Den politiska talradion – dinledamot.se” på två program med inriktning på Internet och politik. I det första avsnittet samtalar vi med Nicklas Lundblad om Internets betydelse för politiken. Niklas är precis på väg att lämna ett jobb European Policy Manager på Google för att tillträda som vice VD för Stockholms Handelskammare.

Du startar programmet genom att klicka på den här länken. Programmet startar automatiskt efter cirka 30 sekunder. Det går också att lyssna på programmen via hemsidan för ”Den politiska talradion – dinledamot.se”.


I veckans andra avsnitt samtalar vi med en av riksdagens ledande politiker när det gäller frågor runt Internet, Karl Sigfrid. Karl har nyligen startat Facebook-gruppen e-moderaterna. Vad har du för planer med den gruppen Karl? Hur ska Moderaterna gå tillväga för att ta tillbaka initiativet i IT-frågorna?

Du startar programmet genom att klicka på den här länken. Programmet startar automatiskt efter cirka 30 sekunder.

Aftonbladet
__________________________________________
Just nu pågår en omröstning om Svenska Podradiopriset. ”Den politiska talradion – dinledamot.se deltar i tre klasser. I kategorin Bästa Nyheter, Ekonomi och Samhälle tävlar vi mot två program från Sverige Radio. Du är hjärtligt välkommen att lägga en röst på oss. Du finner tävlingen på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

fredag 14 augusti 2009

Viktigt att tillskotten blir tillfälliga

Så har då alla Alliansens partier fått redovisa sina prioriteringar inför avslutningen av budgetarbetet. Jag tycker att det ser ganska hoppfullt ut. Alla har fått prioritera sina hjärtefrågor men ändå så är skillnaden mellan alternativen relativt liten. En fråga som dock tappats bort när alternativen jämförts är satsningarnas utsträckning i tid. När det gäller extra statsbidrag till kommunerna så anser jag att dessa endast ska gälla för 2010 och 2011. De är avsedda för att hantera det ekonomiska dilemmat som uppstår för kommunerna pga balanskravet. Centerns förslag till sänkt arbetsgivaravgift verkar inte vara en tillfällig sänkning. Det skulle innebära att den 2012 kommer att försämra statens finanser med runt sju miljarder som antingen leder till sänkning av utgifterna (minskad riktade stöd till diverse centerprojekt?) eller en höjning av andra skatter. Förslagen är därför inte helt jämförbara. För egen del anser jag att det är viktigt att tillskotten till kommunerna blir generella (inga nya Wärnersson- eller Personpengar) och tillfälliga (2010 och 2011).

Hur som helst, grundintrycket är att man kommit långt i budgetarbetet och att man har en rimlig grad av samsyn. Det lovar gott inför mandatperiodens sista riksdagsår.

SvD SvD DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

torsdag 13 augusti 2009

Don’t call us we’ll call you

Imorgon ska jag träffa två duktiga moderata bloggare. Vi ska förbereda bildandet av ett informellt moderat bloggarnätverk. Så om du är har en spännande moderatinspirerad blogg så är du härmed förvarnad. En inbjudan till ett möte med bloggnätverket kan vara på gång.

Bra om könsneutral lagstiftning

Jag tycker att lagstiftnignen ska vara könsneutral det tror jag att allt fler tycker. Därför var det befriande att läsa Anita Lignell Du Rietz debattartikel i dagens Expressen. Sug på den ni alla kvoteringsivrare!

Men kanske vän av ordning frågar sig, var inte du emot en könsneutral äktenskapslagstiftning. Ja det stämmer, jag stödde inte beslutet att riksdagen skulle definera om begreppet äktenskap. Jag ansåg istället att det skulle införas en könsneutral samlevnadslagstfitning och att begreppet äktenskap skulle återföras till kyrkan. Enligt min uppfattning är äktenskapet inte instiftat av riksdagen och jag ansåg mig därför inte ha mandat som riksdagsledamot att omdefinera det.

De största ivrarna för att staten ska könskvotera bolagsstyrelser var lustig nog emot könskvotering i äktenskapet.

Uppdatering 12:30
På sin blogg Lidingö - Sverige - Världen kommenterar kommunalrådet i Lidingö Paul Lindquist min syn på äktenskapet och riksdagen. Vi har olika uppfattning i frågan men om man studerar den lite djupare så verkar det som om vi båda är inne på samma linje, dock kommer vi till våra slutsatser från olika håll. I inlägget här ovan redovisade jag inte att även jag anser att staten bör ta över hela ansvaret för myndighetsutövandet.
Du kan läsa Pauls inlägg på sidan http://paullindquist.blogspot.com/2009/08/sjalvklart-ska-riksdagen-definiera-vad.html

onsdag 12 augusti 2009

Så resonerade jag själv

För drygt fyra år sedan bestämde jag mig för att kandidera till riksdagen. Då jag hade en befattning som ofta var i nära kontakt med den politiska styrningen av Försvarsmakten tyckte jag att det kunde bli lite känsligt. Av den anledningen valde jag att orientera min chef om mina planer. Jag var inställd på att han skulle ha samma uppfattning som jag om känsligheten och föreslå ett byte av befattning. Döm om min förvåning då han endast hade två frågor och båda av mer personlig art. ”Hur blir man riksdagsledamot?” och ”För vilket parti?”. Vid en första anblick kan den första frågan verka okunnig men när allt kommer om kring är det nog väldigt få som vet hur man i praktiken blir riksdagsledamot. Den andra frågan tog jag som ett gott tecken på att jag inte hade låtit mina personliga politiska värderingar spilla över på arbetet som officer. När valet ryckte närmare så valde jag att tömma min semesterbank och lämna min befattning och idag är jag riksdagsledamot.

Jag tycker att den nu aktuella frågan om hur olika tjänstemannabefattningar och politiska befattningar går att förena är svår och viktig. Grunden bör givetvis vara att göra så få begränsningar som möjligt. I första hand borde det vara en fråga för den enskilde individens omdöme att avgöra om en kombination är olämplig.

AftonbladetSvDDN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

David mot Goliat

Den politiska talradion - dinledamot.se” har blivit nominerat till Svenska Podradiopriset. I snart två år har jag tillsammans med min politiske sekreterare varje vecka spelat in ett avsnitt vårt egna radioprogram. I programmen samtalar vi om aktuella politiska frågor. Ofta gästas programmet av någon intressant gäst. Gunnar Hökmark, Anna Corazza Bildt, Christofer Fjellner, PJ Anders Linder, Catharina Elmsäter-Svärd, Niklas Wykman, Karl Sigfrid, Anna König Jerlmyr och Staffan Dopping är några av dem som gästat “Den politiska talradion - dinledamot.se”.

De senaste programmen finns tillgängliga på sidan www.dinledamot.wordpress.com. Hittills har det gjorts runt 15 000 nedladdningar av våra program.

Tävlingen om Svenska Podradiopriset anordnas av företaget Daytona och sker i form av en omröstning på nätet. Vårt program är nominerat i de tre klasserna.
Bästa Nyheter, Ekonomi och Samhälle
Bästa originalkanal
Bästa svenska kanal

Konkurrensen är hård bland annat tävlar vi mot flera program från Sveriges Radio. Om du vill stödja vårt program så kan du delta i omröstningen. Du finner omröstningen på sidan www.daytona.se/podradiopriset/2009. En framgång i tävlingen skulle bidra till att göra programmet mer känt och därigenom ett ännu bättre verktyg i den politiska opinionsbildningen.

tisdag 11 augusti 2009

Moral hazard inom kommunsektorn

Igår meddelade Moderaterna sina prioriteringar inför budgetförhandlingarna. Det inslag som tilldragit sig störst uppmärksamhet var signalen om ökat stöd till kommunerna. Som jag skrev i gårdagens blogginlägg så tycker jag att det förslaget i allt väsentligt är bra. Konjunktursvängningen har varit dramatisk och det har inte varit rimligt att kommunerna skulle ha haft så stora budgetmarginaler. Det är inte heller rimligt att kvalitén i skolan och omsorgen ska vara en konjunkturberoende funktion. Genom balanskravets konstruktion så kan inte heller kommunerna i sin budget, likt staten, kvittta överskott från det ena året mot underskott ett annat år. Statliga engångsbidrag för åren 2010 och 2011 är därför en bra metod för att förhindra att kommunerna tvingas vidta åtgärder som motarbetar regeringens stimulanspolitik. Däremot är det mycket viktigt att dessa statliga bidrag inte utformas på ett sätt att de gör långsiktig skada. Det är inte sysselsättningen i kommunerna som ska värnas utan välfärdstjänsterna. Bidragen får inte villkoras på ett sätt som förhindrar en rationell utveckling av den kommunala verksamheten. Om antalet elever minskar ska statliga pengar inte användas för att ha kvar övertaliga lärare. Likaså är det viktigt att de statliga bidragen inte kopplas till de enskilda kommunernas ekonomi. Om de statliga bidragen i första hand går till de kommuner som misskött sin ekonomi så riskerar detta att leda till så kallad ”moral hazard”. Det innebär att kommuner som brister i ansvar vet att någon annan tar hand om räkningen. Nej så långt som möjligt bör bidragen till kommunerna fördelas enligt enkla nyckeltal, kr/invånare med viss korrigering för ålderssammansättning. Ett avsteg kan möjligen vara på plats och det beror på att arbetslösheten slagit ojämnt mellan kommunerna. Det kan vara rimligt att kommuner med stort inslag av tillverkande industri borde få en relativt något större andel av det totala anslaget.

ExpressenAftonbladetSvDDN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

måndag 10 augusti 2009

Medskick från Lohärad

Statsministern och finansministern har idag tillåtit sig att resonera om den kommande budgeten inför en samlad presskår. De signalerar att det statsfinasiella läget klarnat något och att det skulle finnas lite större ekonomiskt utrymme än vad som bedömdes i våras. Det vore givetvis positivt. Landets kommuner står nu inför en ovanligt komplicerad budgetprocess. Skatteintäkterna har fallit kraftigare och snabbare än vad någon kommun förberett sig för. Därför vore det bra om staten gick in med en engångsinsats för att mildra svängningarna och därigenom kompensera för balanskravets stelbenthet. Kvalitén i välfärdstjänsterna bör inte vara en funktion av konjunkturen. Samtidigt vore det olyckligt om kommunerna höjde kommunalskatten under lågkonjunkturen och därigenom motverkade regeringens stimulanspolitik. Men det får inte bli så att Alliansregeringen upprepar Socialdemokraternas detaljstyrningsiver. Sveriges kommuner behöver inte nya Persson- och Wärnerssonpengar. Regeringen bör lita på sina kommunalpolitiker och ge generella engångsbelopp. I annat fall riskerar detaljstyrningen att motverka en sund strukturförändring som borde ske oavsett skatteintäkterna. Kommunerna ska ha anställda för att leverera välfärdstjänster inte för att påverka arbetslöshetsstatistiken. Om behoven i skolan minskar på grund av minskat antal elever så ska givetvis lärarantalet anpassas efter läget.

Om man befarar att landets kommunalpolitiker inte använder de statliga pengarna på ett klokt sätt bör finansministern lösa det genom att vara pedagogisk och tydlig. De flesta Moderata kommunalråden torde vara på plats vi partistämman i slutet av månaden. Med den ställningen som Anders Borg har i partiet borde det vara en smal sak att hjälpa våra kommunalråd in på rätt spår.

AftonbladetDNSvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

Vad gör riksdagsledamoten?

De senaste dagarna har riksdagens roll debatterats. Det är intressant att följa när andra diskuterar ens egna arbetsplats och uppgifter. Det som drog igång debatten var att SvD skrev om att ovanligt många lämnat riksdagen under denna mandatperiod. Jag kan nog tycka att deras analys är något grund. Genom att det blev majoritetsskifte i många kommuner och landsting så blev det byten på kommunal- och landstingsråd vilket fick följdverkningar på många riksdagsledamöter. Regeringsbytet innebar också att ett antal ministrar kom tillbaka till riksdagen för att därefter karriärväxla. Likaså, vilket i och för sig nämns i artikeln, så har det varit EU-val under mandatperioden vilket även det lett till att ett antal riksdagsledamöter flyttat från riksdagen. Under de tre år som gått sedan valet så är det under tio procent av ledamöterna som slutat det vill säga runt tre procent om året. Ute på arbetsmarknaden är rörligheten avsevärt större och över tio procent av arbetskraften byter varje år jobb.

Beskrivningarna som kommit upp runt riksdagsarbetet tycker jag dock i allt väsentligt är riktiga. Arbetet i riksdagen är, och ska inte heller vara, exekutivt. Riksdagen är inte platsen för den som vill ha en verkställande roll. Att vara riksdagsledamot är en i grunden annan uppgift än att vara kommunalråd. När det gäller de enskilda riksdagsledamöternas inflytande så anser jag att det till stor del är en konsekvens av valsystemet. Jag har skrivit flera inlägg i det ämnet och du finner dem här länk

För egen del anser jag att en av de viktigaste uppgifterna för en riksdagsledamot är att vara opinionsbildande. Därför ägnar jag rätt mycket av min tid som ledamot till att skriva artiklar, blogga, spela in radioprogram , hålla föredrag och ta emot besök.

DN SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

söndag 9 augusti 2009

Nyckeltalsfrossa

Nyckeltal kan i den insiktsfulles händer vara ett bra instrument. Men nyckeltal kan inte ersätta en god analys. I händerna på dogmatiker riskerar dessutom nyckeltal vara rent kontraproduktiva. De senaste dagarna har gett flera exempel på det senare. DN skriver idag klokt om vikten av att skolan har bra och engagerade lärare. Här riskerar ett överdrivet på fokus på nyckeltalen lärartäthet och andelen lärare med formell behörighet göra att man missar det som är viktigare, förmågan hos läraren att lösa uppgiften. Reell kompetens borde ju vara vikigare än formell.

En annan verksamhet som också lätt hamnar i nyckeltalsträsket är polisen. Peter Wolodarski lyfter i sin ledare fram behovet av att klara av att analysera fler nyckeltal än antalet poliser. Hellre än bra och effektiv polis än två odugliga.

I ett tidigare blogginlägg den här veckan kommenterade jag en organisation som gjort vissa nyckeltal till en dogm.

DN DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

fredag 7 augusti 2009

There you go again

Så var det då dags för den traditionella sifferexercisen. Moderatkvinnorna har beställt en undersökning för att vinna gehör för sin åsikt att grupptillhörighet ska väga tyngre vid val av företrädare. Jag är själv en stark förespråkare för att politiken skulle må bra av att man minskade graden av generalisering och att man mer såg till individen. Min hustru som är forskare inom stålbranschen har en bra metod för att driva utvecklingen i den riktningen. När hon blir tillfrågad om platser i nämnder och styrelser brukar hon konsekvent fråga om de kontaktar henne för att hon är kvinna. Om svaret blir tvekan eller ett ja brukar hon konsekvent tacka nej. Jag delar dock uppfattningen att det inte är bra med enkönade organisationer. De riskerar att utveckla ett sekttänkande där de som inte tillhör gruppen demoniseras. Därför tror jag att det bästa vore att fullständigt integrera kvinnorna i Moderaterna och lägga ned Moderatkvinnorna.

SvD SvD SvD

torsdag 6 augusti 2009

Vad säger min egna garderob?

Dagens skribenter på Svenska Dagbladets ledarsida kommenterar alla i sina alster olika klädesplagg. Har de måhända haft ett redaktionsmöte där de låtit sig inspireras av varandra. Oavsett hur det är med den saken är det roligt och tankeväckande att läsa om deras syn på kopplingen mellan klädesplagg och politisk inriktning. Jag kan också konstatera att tre av de fyra klädesplagg som nämns på ledarsidan ingår i min egen garderob. Andra får väl bedöma hur väl de sammanfaller med mina politiska åsikter. Ett favoritplagg är klubblazern som inköptes i samband med att jag var kadett på Karlberg i början av 80-talet. Nu börjar tyvärr den förträffliga kavajen från Oscar Jacobson bli blanksliten och får nog förpassas till en nostalgihängare långt in i garderoben. Blazern har haft många förtjänster bland annat som omfångsvarnare. I garderoben finns dessutom ytterligare ett antal trotjänare, tweedkavajer av ull från Yttre Hebriderna. Vid årets besök i Skottland kompletterades dessutom kollektionen med ytterligare två Harris Tweed kavajer med tillhörande västar. I klädskåpet finns dessutom ett antal lammullspullovrar, de är julklappar skickade från svärmor i Yorkshire. Nu är jag inte likt vår arbetsmarknadsminister en fanatisk pulloveranvändare men jag får väl bära dem vid utvalda tillfällen för att visa min sympati med arbetslinjen. Det fjärde klädesplagget som nämns på ledarsidan går inte att finna i min garderob. Jag har faktiskt aldrig ägt en Palestinaschal.

Som vanligt är kommentatorsfunktionen öppen för alla som med sina kommentarer vill förhöja värdet av blogginlägget.

Uppdatering 09.17:
En riksdagskollega påtalade att den här beskrivningen utelämnade mina slipsar. Så även om slipsar inte nämndes på ledarsidan så kommmer här en kort komplettering. Jag bär slipsar med bild av såväl Adam Smith som Highland Cattle tjurar och kor, dock ej på samma slips.


Paulina Neuding SvD Palestinasjal
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

onsdag 5 augusti 2009

Vilken väg väljer Mona Sahlin?

Claes Arvidsson skriver mycket tänkvärt om den svenska insatsen i Afghanistan på SvD:s ledarsida. Det ska bli mycket intressant att följa vilken utrikespolitisk väg som Socialdemokraterna kommer att slå in på under Mona Sahlins ledning. Blir det en återgång till ”moralisk supermakt”? Fredrik Reinfeldt gjorde i sitt tal i Almedalen upp med den svenska inställningen. Jag tycker att det var mycket befriande. Min hustru är född och uppvuxen i England och ser därför på sitt nya hemland utgående från lite andra förutsättningar. En sak som brukar reta henne är när svenska politiker självgott berömmer Sveriges insatser för världens frihet. Riktigt illa tyckte hon det var när Göran Persson skrev brev till Tony Blair och Bill Clinton och påtalade allt som Sverige gjorde för att minnas förintelsen.

För några veckor sedan så talade vi om insatsen i Afghanistan i den politiska talradion. Du finner programmet på sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/07/20/den-politiska-talradion-om-afghanistan/

tisdag 4 augusti 2009

Norrtäljes roligaste blogg?

Nej jag talar inte om den här bloggen :-)
Istället är det Anna Björklunds blogg på adressen http://www.folkvett.se/annabjorklund/ som enligt min mening tävlar om titeln. Den är egensinnig och många gånger lätt absurd men hittills alltid läsvärd. Jag rekryterade för ett halvår sedan Anna till det moderata traineeprogrammet och om allt går enligt plan så kommer hon vara med och konkurrera om en plats i kommunfullmäktige vid valet nästa år. Ett av syftena med traineeprogrammet är att få in fler ungdomar i kommunalpolitiken och därigenom vitalisera densamma. Det ska bli spännande att se om Norrtälje kommun och Moderaterna är mogna att ta emot en stark och egensinnig person som Anna Björklund.