onsdag 31 augusti 2011

Bra val



Centerns valberedning uppges föreslå min utskottskollega Annie Lööf till ny partiledare. Jag tycker att de har gjort ett klokt val. Jag har arbetat tillsammans med Annie i utskottet under det senaste riksdagsåret och hon har verkligen imponerat. Begåvad, flitig och med ett stort lugn.

I början av året så spelade jag in ett radioprogram med Annie om Centerns framtid. Det kan kanske vara av intresse att lyssna på vad hon sa då innan partiledarfrågan var aktuell.

Lyssna på programmet genom att klicka på denna länk
SR Expressen Norrtelje Tidning SvD DN

Så nära var Sverige en finansiell kollaps

Idag håller finansutskottet en offentlig utfrågning om Riksbanken. Under ett drygt år har Charles Goodhart vid London School of Economics och Jean-Charles Rochet vid Toulouse School of Economics och Institute for Banking and Finance vid universitetet i Zürich på uppdrag av finansutskottet utvärderat den svenska penningpolitiken under åren 2005-2010. Utfrågningen kommer att kretsa runt deras rapport. För egen del tycker jag att det är intressant att få ta del av deras analys av det finansiella läget för Sverige under krisåret 2008. Deras beskrivning stämmer rätt väl med den bild jag hade själv från min plats i finansutskottet. Mycket stora beslut fattades under hög tidspress och läget var kritiskt. När man sedan lämnade finansutskottets sessionssal och gick ut på Drottninggatan så föreföll det svenska samhället vara helt oberört.

Utfrågning sänds av SvT (Forum och SvT 2) och via nätet på riksdagens hemsida

lördag 27 augusti 2011

Vissas minne är kort

Jag brukar ogilla när politiker hetsar mot företagsledare. Oftast är uttalandena utslag av sämsta sortens publikfrieri. När Anders Borg nu kritiserar Swedbank är jag dock benägen att hålla med honom. Under den första vågen av finanskrisen räddades Swedbank av staten. Utan statens lånegarantier så hade Swedbanks situation blivit ohållbar. Minnet av detta verkar dock vara kort. Det finns nu många tecken på att det kommer att bli stökigt på finansmarknaden och att läget snabbt kan skifta. Riksbanken, finansinspektionen, finansministern och finansutskottet har alla flaggat för behovet av högre kapitaltäckningskrav. Att i de läget minska bankens egna kapital är provocerande. Swedbank synes kalkylera med att staten vid behov ånyo ska ställa ut lånegarantier om marknaden tvekar. Vad säger Swedbanks störste ägare Folksam om det resonemanget?

DN SvD Expressen SvD (Andreas Cervenka) SvD (Patricia Hedelius)Staffan Strömbäck Ekonomisten AfV

fredag 26 augusti 2011

Avgörandets tider

Det har blivit många inlägg här på bloggen om eurokrisen. Det är en fråga med många dimensioner och de vägval som görs nu kommer att påverka Europa under mycket lång tid.

Det framförs nu allt fler invändningar mot det krispaket för Grekland som presenterades för ett par veckor sedan. Jag utesluter inte att paketet faller och då blir krisen akut. Förhoppningsvis bidrar krisen till att EU tar sig samman och åstadkommer en långsiktig tillväxtvänlig lösning. Jag är dock tveksam till om det politiska ledarskapet finns tillgängligt.

Om du vill veta mer om krisens bakgrund och möjliga upplösning så rekommenderar jag dig att lyssna på två skarpa kännare av eurpeisk ekonomisk politik.

Johan Norberg är en liberal debattör och författare. Hans åsikter om eurokrisen kan du lyssna på om du klickar på denna länk.

Christofer Fjellner är sedan 2004 EU-parlamentariker. Hör hans lägesbekrivning genom att klicka på denna länk.

Ytterligare avsnitt av Den politiska talradion finner du här

SvD SvD DN DN VA

Opinionsmätning i turbulent miljö

Dagens opinionsundersökning från Synovate är genomförd i en politiskt mycket turbulent period. Mätperioden var 15-24 augusti. Enligt min bedömning så kan mätningen påverkats av terrodåden i Oslo och att två av riksdagspartierna är mitt uppe i processen att utse nya partiledare.

När C och V har fått nya partiledare så blir läget annorlunda. Vem om någon kan vända Centerpartiets nedåtgående trend. Varifrån kommer väljarna i sådana fall att komma? Min förhoppning är att C ska våga välja en partiledare som kan vinna väljare från MP. En ny V-ledare, eller blir det kanske två, kan mycket väl komma att vinna väljare från S. Det kan bli trångt för Juholt på vänsterkanten med Fridolin, Sjöstedt och Andersson.

När det gäller Sverigedemokraternas resultat vill jag utfärda en varning. Med tanke på terrorattentaten i Oslo så är det nog inte en alltför vågad gissning att tro att vissa SD-sympatisörer inte valt att meddela detta vid telefonintervjuer.

DN SvD Expressen

Tokmoderaten Thomas Böhlmark

Bra förslag från partistyrelsen

Jag är förtroendevald inom Svenska Kyrkan. Jag valdes till mitt första uppdrag i kyrkan av Lohärads kyrkstämma. Vid den tiden var jag inte partipolitiskt aktiv utan jag valdes, likt de andra personerna, som representant för min församling. För mig är det en självklarhet att partipolitiken inte har någon plats inom kyrkan på samma sätt som den inte har det inom andra trossamfund eller idrottsföreningar etc. Jag tyckte det var mycket egendomligt när partistyrelsen ägnat sig åt att ta fram kyrkopolitiska program där ickemedlemmar bestämt över trosfrågor i Svenska Kyrkan.

När nu partistyrelsen vill att Moderaterna ska ta täten för att partierna ska överlämna kyrkan till kyrkans medlemmar är jag benägen att utropa "äntligen"!

SvD

torsdag 25 augusti 2011

Finland agerar katalysator

Marknaden ifrågasätter nu genomförbarheten av det senaste stödprogrammet till Grekland. Den utlösande faktorn verkar vara Finlands krav på säkerheter för sina garantier till Grekland. Det finns ett antal skäl till att vara skeptisk till stödprogrammet. Såväl det politiska som det folkliga stödet i Grekland för de nödvändiga reformerna är svagt. Dessutom innebär stödpaketet att oansvarig ekonomisk politik belönas med lägre räntor.

Jag har idag samtalat om eurokrisen med två mycket insatta personer. Du kan lyssna på samtalen här på nätet.

Samtalet med Johan Norberg, liberal debattör och författare.

Samtalet med Christofer Fjellner, moderat EU-parlamentariker.

DN DI SvD

Alice Teodorescu briljerar


Ledarskribenten på tidningen Barometern, Alice Teodorescu, skriver idag både roligt och tankeväckande om likheterna mellan skönhetsfröknar och politiker. Läs artikeln här.

Alice var gäst i den politiska talradion under sommaren. Vi samtalade bland annat om ideologins roll i dagens svenska politik. Programmet kan du höra om du följer denna länk.

onsdag 24 augusti 2011

Amerikansk försvarsexpert om läget i USA, Europa och Sverige

Idag spelade jag och Erik Hagström in ett nytt avsnitt av Försvarsradion. Denna gång deltog vår gäst via telefon från Washington D.C. James Carafano är försvarsexpert vid den amerikanska tankesmedjan the Heritage Foundation. Han är i grunden officer med examen från West Point men han har dessutom doktorerat vid Georgetown university.

I programmet utvecklar James Carafano sin syn på utvecklingen i USA och Europa. Vi får honom också att uttala sig om situationen för Sverige. Det är intressant hur Carafano kopplar samman den ekonomiska och militära utvecklingen. Han talar sig också varm för det bilaterala samarbetet mellan europeiska stater och USA.

Du kan lyssna på programmet genom att besöka Försvarsradions hemsida eller genom att klicka på denna länk.

tisdag 23 augusti 2011

Waidelich vs Norberg

[Den politiska talradion om eurokrisen - Klicka här för att starta programmet]

Tommy Wadidelich är en gammal stor vän av det europeiska projektet. Jag tror därför att han har goda avsikter när han propagerar för införandet av Euro-obligationer garanterade gemensamt av alla eurozonens länder. Jag tror dock att införandet av Euro-obligationer nu utan att först ha tagit tag i krisens grundorsaker vore kontraproduktivt. Eurozonens problem är att vissa medlemsstater saknar konkurenskraft och att deras vilja att reformera sina ekonomier är begränsad. Att förse dessa stater med billiga krediter löser inte problemstaternas grundproblem utan bidrar snarare till att minska trycket på reformer.

Johan Norberg ligger mer rätt i sin analys av läget. På dagens DN-debatt redovisar han många av de missgrepp som har försatt eurozonen i dagens prekära läge.

Jag har under sommaren kommenterat eurokrisen i ett antal avsnitt av Den politiska talradion. Du finner programmen om du följer denna länk.

SvT
DN Debatt

Thomas Böhlmark

lördag 20 augusti 2011

Samtal om företagande med Jens Spendrup


I veckan gästades Den politiska talradion av Företagarnas ordförande Jens Spendrup. Det blev ett samtal runt företagarens drivkrafter och utmaningar. Jens Spendrup skickade också en del passningar till mig som riksdagspolitiker.

Du kan lyssna på programmet genom att klicka på denna länk.

fredag 19 augusti 2011

Finland kräver säkerheter

Finland har krävt säkerheter av Grekland för att gå i borgen för grekiska lån. Finnarna har i sin argumentation för säkerheterna framfört att Finland i historien lämnat liknande säkerheter när man lånat pengar. Bland annat fick Sverige en gång i tiden den finska vapenarsenalen som säkerhet för lån. Jag tycker finnarna har en viktig poäng i sitt resonemang. Den grekiska staten har betydande tillgångar både i form av statliga företag och statligt ägd mark. Om dessa behövde pantsättas för att få del av andra länders lånegarantier tror jag att benägenheten att genomföra tillväxtfrämjande reformer skulle öka.

SR

torsdag 18 augusti 2011

Försvarspengar i sjön

Nu får vi bekräftat vad många länge förstått, det svenska bidraget till insatsen i Libyen med en bordningsstyrkan utan eget fartyg var en politisk pappersprodukt. Nato meddelar nu att det finns inget behov för en dylik bordningsstyrka utan fartyg. Hur mycket förberedelserna och beredskapen för bordningsstyrkan har kostat torde vi inte få veta. Vi torde heller inte få veta om bordningsberedskapen medfört begränsningar i handlingsfriheten med Särskilda operationsgruppen (SOG).

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var en av de mest tongivande förespråkarna för att Sverige skulle bidra med en bordningsstyrka. Idag vill han inte kalla det hela för ett misslyckande för Sverige och Socialdemokraterna. Urban Ahlin verkar kräva väldigt mycket för att något som Socialdemokraterna gör ska kallas just ett misslyckande. Det är möjligen en bra försvarsmekanism för det egna egot.

SvD SR DN Expressen SvD SvT

onsdag 17 augusti 2011

Lame ducks leder eurozonen

I ett blogginlägg igår så var jag rätt hård i min kritik av förslagen från duon Merkel/Sarkozy [Politiska kvartsfigurer] Det är besvärande att ledarna för de två största länderna i EU alltmer börjar bli lame ducks. Förvisso varar den innevarande mandatperioden för Merkel ytterligare två år men hennes ställning i såväl det tyska parlamentet, i den egna regeringen som i det egna partiet är försvagad. Sarkozy har att möta väljarna i ett presidentval 22 april nästa år.

Idag kommenterar vår statsminister Fredrik Reinfeldt förslagen från Merkel/Sarkozy. Han kallar inte de två för kvartsfigurer men i övrigt sammanfaller hans kritik med den jag framförde igår.

SvD DN Veckans Affärer SvD

tisdag 16 augusti 2011

Politiska kvartsfigurer

Merkel och Sarkozy liknar allt mer två politiska kvartsfigurer. Återkommande utspel i syfte att verka kraftfulla misslyckas. Dessutom är det tveksamt om de har sina egna parlament bakom sig för de ibland långtgående förslagen som de redovisar. Nu kör de dessutom en favorit i repris. Skuldkrisen ska lösas med en skatt på finansiella transaktioner. De svenska erfarenheterna från "finansvalpskatten" är att transaktionerna flyttar och att skatten ger små intäkter men orsakar stora skador.

Merkels och Sarkozys utfästelser att Eurozonens räddningsfond ESFS har tillräckliga resurser betvivlas av många kännare på området. Detta i sin tur leder till att Merkels och Sarkozys trovärdighet skadas.

Jag tror att vi står inför en mycket besvärlig höst. Det kan mycket väl vara så att vi just nu upplever ett historiskt förlopp. EU behöver ledarskap, tyvärr tror jag inte att någon av de två största ländernas ledare kan leverera. Visst hade det väl varit bra om EU:s permanente ordförande varit Tony Blair.

SvD DN Aftonbladet SR SvT DN DN Expressen

Konservativt spelat i osäkra tider

Det är för närvarande synnerligen vanskligt att göra prognoser över ekonomins utveckling. Det finns ett antal mycket stora osäkerheter inom finanssektorn och marknadens intresse för statsfinanserna har ökat dramatiskt. Likaså råder stor politisk oreda på många håll i världen. Kopplingen mellan politiken och marknadens syn på ekonomin är för tillfället osedvanligt stark. För det ledande regeringspartiet finns det då flera saker att ta hänsyn till. Säkerställ handlingsfrihet med finanspolitiken genom att iakta stor försiktighet med statsfinanserna och riskera inte regeringsunderlaget. För mig är detta den logiska förklaring till Fredrik Reinfeldts besked att Moderaterna förordar att regeringen väntar med att införa ett antal skattesänkningar som utlovades i valrörelsen. Jag tycker att det är tråkigt att strukturellt värdfulla reformer senareläggs men samtidigt har jag stor förståelse för respekten för krisens eventuella verkningar på den svenska ekonomin.

I ett annat politiskt och ekonomiskt läget så skulle jag ha förordat att vi synat oppositionens kort. I det nuvarande läget finns det skäl att agera försiktigare. Samtidigt som jag är besviken på att ett viktigt reformsteg försenas så har jag full respekt för viljan att spela säkert i tider som dessa.

DN SvD Aftonbladet Expressen SR SvT

Buggad sessionsal?

Dagens eko meddelar att de kommer att rapportera direkt på webben från mötet med riksdagens finansutskott. Utskottens sammanträden är dock slutna förutom vid offentliga utfrågningar. Är det måhända så att det extrainsatta mötet har klassats om eller har ekot buggat sessionsalen?

måndag 15 augusti 2011

En baltisk dag

I min ungdom spelade jag basket i JKS. JKS var från början en förening för lettiska invandrare. Även när jag var aktiv i början av 70-talet var runt hälften av spelarna och coachen av lettisk härkomst. Idag hade jag förmånen att vara närvarande på Norrmalmstorg när det 80:e måndagsmötet avhölls. Det blev tal av statsministrarna från Sverige, Lettland, Litauen och Estland. Det var härligt att höra statsminister Fredrik Reinfeldt ta tydlig ställning för de baltiska staternas rätt till frihet och demokrati. Likaså lyfte Reinfeldt fram hur undfallande många tidigare svenska regeringar varit mot Sovjetunionen.

Kvällen gick också i baltiskt tecken då organisationen Fri Värld presenterade sin bok om måndagsmötena.

Aftonbladet SvD DN

Eurobonds införs bakvägen

Samtidigt som det pågår en politisk diskussion i Tyskland och Frankrike om det ska införas Eurobonds så införs de i praktiken bakvägen. Eurobonds innebär att alla länder i eurozonen tar ett gemensamt betalningsansvar för statsobligationer utgivna i euro. Om jag var tysk skulle jag nog ha mycket svårt att acceptera detta. Men utvecklingen går fort och Europeiska centralbanken (ECB) inför i praktiken dessa eurobonds bakvägen genom sina stödköp av grekiska, italienska och spanska statsobligationer. Förra veckan köpte ECB statsobligationer för 22 miljarder euro och hittills har man köpt för 96 miljarder. På detta sätt pressar man ned marknadsräntan på grekiska, italienska och spanska statsobligationer. Risken fördelas på alla delägarna av ECB.

SvD DI

Rätt tolkat av marknaden

Imorgon har finansutskottet ett extrainsatt sammanträde. Finansministern, riksbankschefen och chefen för Konjunkturinstitutet kommer för att orientera om läget. Jag tycker att det är bra att mötet genomförs, att ge alla riksdagspartierna tillgång till aktuell information och intierade bedömningar skapar stabilitet i den politiska processen. Flera tidningar skriver att marknadens intresse för mötet är begränsat. Även det är bra, det vore illa om denna typ av informationsmöten skulle skapa oro på finansmarknaden.

Det ska bli kul att träffa utskottskollegorna igen och jag ser fram emot ett par timmars grundlig informationsgivning.

SvD Veckans Affärer DN

Juholt vinner tillbaka väljare från SD

Opinionsundersökningar genomförda i semestertider är vanskliga att tolka. Ofta är bortfallet större och så även även risken för systematiska fel. Dock innehåller den senaste mätningen från United Minds ett tydligt besked. Mätningen är genomförd under perioden 3 juli till 14 augusti. När det gäller perioden efter terrorattentatet i Oslo 22 juli så är det ett tydligt resultat. Socialdemokraterna ökar då med hela 3,6 procentenheter och Sverigedemokraterna minskar med 3,3 procentenheter. Terrordådet verkar ha fått en del tidigare S-väljare att vända tillbaka till S från SD.

I övrigt så är förändringarna i opinionen relativt små och som sagt är osäkerheterna stora.

SvD DN GP

Till jobbskatteavdragets försvar

Det verkar att vara politiskt modernt att komma ut som jobbskatteskeptiker. Dagligen framför ledande opinionsbildare och beslutsfattare att de förordar att ytterligare jobbskatteavdrag får stå tillbaka. I vissa fall framförs hänsyn till statsfinanserna men oftast så presenteras andra reformer som man finner mer angelägna.

Givetvis ska den ekonomiska politiken vara ansvarsfull och den nu pågående statsfinansiella krisen i eurozonen och USA gör läget osäkert. Men kriser hanteras inte bäst genom passivitet. Det kan mycket väl vara så att ett ytterligare jobbskatteavdrag kan vara rätt politik. Jobbskatteavdraget har ett par viktiga funktioner som har positiva effekter såväl kort- som långsiktigt. Den viktigaste funktionen är att de ekonomiska incitamenten för att arbeta ökar. Detta är långsiktigt mycket viktigt och avgörande för finansieringen av den offentliga välfärden. Jobbskatteavdraget ger också ökat konsumtionsutrymme för breda löntagargrupper vilket inte skadar då konjunkturen kan bedömas vara på väg ned på grund av den statsfinansiella krisen i eurozonen och USA. Jobbskatteavdraget har jämfört med flera andra skattesänkningar (t.ex. sänkningar av arbetsgivaravgifter) fördelen att den inte verkar lönedrivande. Detta är viktigt när vi står inför en stor lönerörelse och då konkurensläget mot omvärlden är osäkert.

Många talar som sagt om att det så kallade femte jobbskatteavdraget borde skjutas på framtiden. Jag anser att det vore olyckligt. Däremot finns det all anledning att beakta det nuvarande ekonomiska läget och se över den exakta utformningen av det kommande steget i jobbskattereformen.

söndag 14 augusti 2011

Går euron att rädda?

[ Klicka här för att lyssna på Den politiska talradion om utvecklingen i världsekonomin]

De försök som nu görs för att rädda euron är mycket vanskliga. Operationen är en blandning av ekonomi och politik. Med det utgångsläge som finns har jag svårt att se hur man ska kunna lösa situationen utan att skapa en ny eurozon. Skälet till min skepticism är främst det politiska läget i ett antal medlemsländer. Här följer en redovisning av ett antal tänkbara utvecklingsscenarier.

Transferunion – Detta är den utveckling som har gällt hittills. Eurozonens medlemmar kommer till krisekonomiernas undsättning och lånar ut pengar till mycket förmånliga räntor. På sikt skulle dessa lån kunna ersättas av gemensamt garanterade obligationer, eurobonds. För att denna metod ska vara framgångsrik krävs det att krisländerna genomför omfattande reformer för att förbättra sina ekonomiers funktionssätt och för att återställa sina länders konkurrenskraft. Förutsättningarna för detta är minst sagt skakiga. I Grekland har den sittande regeringen en mycket svag majoritet i parlamentet och opinionsstödet är ännu svagare. Det grekiska folket har inte visat tillräcklig probleminsikt. Jag är mycket tveksam till att de tyska väljarna kommer att acceptera att fortsätta betala för stater som inte är villiga att ta tag i sina egna problem.

Finanspolitisk union – I detta scenario så utvecklas eurozonen till att bli även en finanspolitisk union. Tillväxt- och stabilitetspaktens uppförandekod ersätts med en långtgående gemensam finanspolitik. Ekonomiskt så är alternativet robust. Politiskt är det en mycket stor förändring som torde kräva en fördragsändring i EU och grundlagsändringar i flera av medlemsländerna. Jag anser det föga troligt att det är möjligt att få igenom dessa ändringar varför förslaget torde vara ogenomförbart.

Ny eurozon – Ett eller flera länder tvingas lämna eurozonen. En ny eurozon skapas. Systemet bygger fortsatt på gemensam penningpolitik men nationell finanspolitik. Tillväxt- och stabilitetspakten ersätts med en mer omfattande pakt som dessutom innehåller på förhand fastställda och automatiskt utlösande kännbara sanktioner. Jag är tveksam till om det går att vinna politiskt gehör för denna linje.

Jag utvecklar mina tankar runt denna och angränsande frågor i det senaste avsnittet av Den politiska talradion.

Klicka här för att lyssna på programmet

SvD (Hatt om euron) SvD Mauricio Rojas om EU DN Aftonbladet DN SvT GP SvD

torsdag 11 augusti 2011

Vilken reform passar bäst

Konjunkturläget är annorlunda än det som förutsågs när valmanifest respektive vårpropositionen fastställdes. Det är alltid bra att anpassa sig efter verkligheten. Samtidigt ska man vara medveten om att läget förändras och att tiden från beslut till att politiken får effekt kan vara rätt lång. Reformerna bör därför vara strukturellt långsiktiga. I lågkonjunktur är fokus ofta mer inriktat på tillgångsreformer än på utbudsreformer. Jobbskatteavdraget har den egenheten att det fungerar både som på tillgångs och utbudssidan. Den yrkesverksamme får ökat konsumtionsutrymme samtidigt som inicatmenten att gå från bidrags- till arbetsförsörjning stärks.

I dagsläget är det många som talar för att senarelägga det femte jobbskatteavdraget. Jag tycker att det finns goda motiv för att genomföra det. Givetvis ska inga reformer riskera den finanspolitiska stabiliteten.

DN SvD Affärsvärlden VA SR

Kasta inte bra pengar efter dåliga

Ett stort ekonomiskt misstag som begås vid kriser är att kasta bra pengar efter dåliga. Genom att inte i tid inse att en räddningsaktion är lönlös förslösas de medel som skulle kunna ha använts mycket mer effektivt. Exemplen är många. Det svenska varvsstödet under 70-talet är ett svenskt exempel. Under den nu pågående finanskrisen finns ett antal beslut som haft starka drag av att kasta bra pengar efter dåliga. Irlands prekära statsfinansiella situation beror till stor del på att man i ett för tidigt skede gick in och räddade sina banker med friska pengar. Priset som betalades för riskfyllda tillgångar var alldeles för högt. De irländska skattebetalarna fick stå för notan. Jag anser att det presenterade räddningspaketet för Grekland innehåller samma svagheter. Situationen i Grekland kan bara lösas om folket i Grekland är beredda att genomföra de ekonomiska reformer som krävs för att återställa landets konkurrenskraft. Förvisso har PASOK-regeringen visat på både probleminsikt och vilja men deras stöd hos befolkningen är svagt. Därigenom har regeringens planer dåliga utsikter för framgång. Att i det läget förse Grekland med fördelaktiga krediter kommer inte att lösa problemet. Det är att kasta bra pengar efter dåliga.

SvD Reinfeldt i SvT

Du glömde en sak

Peter Wolodarski skriver i DN idag om bakgrunden till den statsfinansiella situationen i USA. Jag instämmer i mycket av beskrivningen. Jag tycker dock att Peter Wolodarski utelämnar en viktig sak, 11 september. Attentaten började planeras under Clintons presidentperiod. Clinton gjorde insatser mot al-Qaida men dessa var endast nålstick i form av kryssningsrobotanfall mot baser i Afghanistan.

George W Bush ärvde förvisso goda statsfinanser men han ärvde också en tickande bomb.

tisdag 9 augusti 2011

Bra att extrainkalla finansutskottet

Den pågående finansiella krisen beror till stor del på oansvariga politiker. Ansvaret faller i flera fall både på majoriteterna och på oppositionerna. När allvarliga lägen uppstått så har man istället för att ta tag i de stora problemen lagt stor kraft på politiskt käbbel och utpressningstaktiserande. När finanskrisen drog in över Sverige 2008 testades det svenska politiska systemet. I mitt eget ”hemmautskott”, finansutskott, så tycker jag att det politiska systemet bestod testet. I gott samförstånd fattades stora och avgörande beslut. Bland annat fattades beslut om ett garantiprogram på 1500 miljarder som möjliggjorde för bankerna att finansiera utlåningen till företag och hushåll.

Nu drar en ny våg av finanskris in över Sverige. Det kan inte uteslutas att det innan krisen är över återigen kommer att krävas stora och viktiga beslut. Jag tycker därför att det är en bra åtgärd att redan nu kalla in finansutskottet till ett extrainsatt informationsmöte. Öppenhet bidrar till ömsesidigt förtroende och gör utskottet bättre rustat för att hantera kommande utmaningar.

SvD DN

Moody's bekräftar USA:s AAA

Ett av de stora kreditvärderingsinstituten, Moody's, behåller sin AAA-värdering av USA:s kreditvärdighet. Tidigare i augusti så åsatte Moody's en negativ trendvarning på den amerikanska statens kreditvärdighet. De framför nu att det är positivt med den uppgörelse som nåtts men att mer behöver göras för att bryta trenden med en relativt ökande statsskuld. Moody's räknar med att de amerikanska politikerna kommer att ta sig samman och leverera ytterligare finanspolitiska reformer.

Affärsvärlden

måndag 8 augusti 2011

USA är AAA men inte Obama

President Obama framförde idag i ett kort anförande att USA alltid kommer att vara ett AAA-land. Jag håller med Obama om att USA:s ekonomiska utmaningar är av ett annat slag än de vi ser i Europa. USA har fortsatt god konkurrenskraft och ett innovativt näringsliv. Demografiskt så är USA bättre positionerat än många länder i Europa. Men samtidigt anser jag att Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditvärdighet är korrekt. Betyget gäller i första hand politikernas ansvarslöshet. Att driva USA till gränsen för betalningsinställelse är oansvarigt. Obama är President för denna nation och delansvarig. Det har inte varit ett AAA-agerande från Presidenten. Han har denna gång inte visat sig vara en stor President. Om det inte sker en markant uppryckning så kan Obama komma att gå till historien som en tämligen medelmåttig enperiods President.

DN Aftonbladet SvD

Fel ordningsföljd

Mjuk makt har blivit EU-systemets viktagste styrinstrument. Med mjuk makt avses att man utlovar en fördel (medlemskap, lägre ränta, stödköp av statsobligationer) under förutsättning att vissa reformer genomförs. Erfarenheten visar dock att det som inte genomförts när belöningen delas ut riskerar att inte bli genomfört. Bekämpandet av korrution i Rumänien, enandet av Cypern och nu senast ekonomiska reformer i Grekland och Italien. Om den mjuka makten ska fungera krävs det att alla reformer är genomförda innan belöningen verkställs. Detta i sin tur kräver att processerna dra igång tidigt och inte som nu då den finansiella krisen redan är ett faktum. Det finns möjligen ytterligare en väg att gå, att följa Theodore Roosevelts råd "Speak softly and carry a big stick". Men i sådana fall krävs det nog att man emellanåt anväder påken.

Jag har i två radioprogram redovisat min syn på den aktuella statsfinansiella krisen i USA och ett antal europeiska länder. Du finner programmen här.

7 augusti om finanskrisen i USA och Europa

27 juli om stödpaketet till Grekland

SR SR DN SvD Expressen

lördag 6 augusti 2011

Osäkert läge

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors har nedgraderat USA:s kreditvärdighet från AAA till AA+. Vilka konsekvenser detta kommer att få är nu öppet för spekulation. Det är lite tragikomiskt att Vita Huset nu klagar på S&P:s hårda dom. Under den senste finanskrisen kom kritik från samma håll mot att kreditvärderingsföretagen varit för optimistiska i sina kreditvärderingar. Samma skiftande kritik har framförts mot kreditvärderingsinstitutet från ledande befattningshavare inom EU.

Jag tänkte mig imorgon att ge mig på att ge en lite mer utförlig redovisning av hur jag ser på läget för USA, EU, Eurozonen och Sverige. Redovisningen blir i form att ett avsnitt av Den politiska talradion. Om du har frågeställningar som du tycker att jag ska belysa så lämna dem som kommentarer till det här inlägget.

DN SvD SR SvT

Bloggar: USA-nyheter Ekonomisten Böhlmark

torsdag 4 augusti 2011

Förmögenheter skiftar ägare

Vid kronförsvaret 1992 skedde dramatiska förmögenhetsförändringar. Välskotta företag och enskilda som inte investerat konservativa drabbades på grund av den utdragna kapitulationen av stora förluster. Jag tycker att det finns många likheter med den aktuella situationen inom eurozonen. Jag tror att försvaret av den nuvarande eurozonen kommer att misslyckas. Skälen till detta är att regeringarna i flera av de krisdrabbade länderna är för svaga. Det är tuffa åtgärder som skulle behöva genomföras för att återställa förtroendet för Greklands förmåga och vilja att reformera sin ekonomi. För varje dag som försvaret fortsätter så sker stora förmögenhetsöverföringar mellan eurozonens länder.

I förra veckan deltog jag i vid ett EU-möte i Warszawa. Intrycken därifrån, som till stor del handlar om eurokrisen, utvecklade jag i ett radioprogram. Du kan lyssna på programmet om du klickar på denna länk.


DN SvD Affärsvärlden

måndag 1 augusti 2011

Uppgörelse om ambassaderna

Carl Bildt meddelar via Twitter:
"Excellent new political deal means Sweden can retain embassies in Buenos Aires, Luanda, Kuala Lumpur and Hanoi. A very good day!"

Låter hoppfullt!

Amerikanska gisslandramat över

Den amerikanska kongressen har under de senaste månaderna hållit såväl den amerikanska befolkningen som världsekonomin som gisslan. Frågan har gällt den amerikanska statens skuldtak. Nu verkar en uppgörelse att ha nåtts och i dag lokal tid kommer man att rösta om saken. Jag tycker att det är bra att den akuta situationen har lösts men tyvärr verkar det som om man inte tagit i de långsiktiga problemen. USA:s utmaningar är annorlunda än Europas. USA är en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier. Befolkningen växer och man har inte samma demografiska utmaningar som stora delar av Europa. Dock kommer det att krävas ett antal stora och krävande ekonomiska reformer. Budget- och bytesbalansunderskotten är ohållbara. Detta i sin tur leder till en snabbt växande stats- och utlandsskuld. Det politiska systemet har en tendens att skapa oresonliga majoriteter.

Om Obama av historien ska klassas som en stor president så kommer det krävas att han tar tag i USA:s ekonomiska utmaningar. Här skulle David Cameron kunna tjäna som förebild.

För Sveriges del är statsfinanserna inte ett akut problem. Håkan Juholts entré på banan ger dock anledning till oro. Under sin korta tid som partiledare har han redan utmanat några av de fundament som bygger den svenska statsfinansiella stabiliteten, pensionsuppgörelsen och budgetlagen. Min utskottskollega Carl B Hamilton skriver idag på Brännpunkt om hur riksdagsbehandlingen av budgeten enligt regelverket ska gå till. Vi får se vilken Juholts reaktion blir.

SvD DN Expressen Cornucopia

***
Lyssna på Den politiska talradion och Försvarsradion på nätet