torsdag 27 februari 2014

Rätt person för uppdraget!

Oppositionen i Ukraina står nu inför en gigantisk uppgift. att utse den välmeriterade Arsenij Jatsenjuk till premiärminister för övergångsregeringen var en lovande åtgärd. Jag hade 2012 förmånen att ha Jatsenjuk på besök på mitt kontor i riksdagen och vi spelade då in ett radioprogram tillsammans. Utmaningen är nu att bygga ett lag med en fungerande regering och där presidenten får en mer förenande och mindre exekutiv roll. Du finner mitt samtal med Jatsenjuk på sidan http://dinledamot.wordpress.com/2012/04/03/oppositionsledaren-arseniy-jatseniuk-om-ukrainas-demokratiska-utveckling/

DN
SvD
Aftonbladet

torsdag 20 februari 2014

Slopad avdragsrätt torde inte ha en åtstramande effekt


 

Mycket av debatten efter Anders Borgs presentation idag har handlat om det lämpliga i att i det aktuella konjunkturläget genomföra finanspolitiskt åtstramande reformer. Dock är det så att den beloppsmässigt största åtgärden den reducerade och på sikt slopade avdragsrätten för privat pensionssparande förvisso ökar skatteintäkterna men samtidigt minskar den inte utrymmet för privatkonsumtion under de närmaste tio  åren då de tänkta pensionsinbetalningarna inte låses upp i ett spärrat sparande.
Ekot
DN

fredag 14 februari 2014

Korrelation och kasualitet

Begreppen korrelation och kasualitet förväxlas emellanåt. Slutsatserna kan då bli hårresande. Förhoppningsvis har varken Rogoff och Reinhart eller IMF:s experter gjort sig skyldiga till en sådan nybörjar sammanblandning.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3805558.ece